Maria berättar

Mitt första möte med Annchristine skedde på telefon. Vi var några stycken som hade planer på att dra igång ett ungdomsprojekt och Annchristine var med på en del av mötet via telefon. Jag minns att jag fick ett omedelbart förtroende för henne som en person som verkligen hade hjärtat på rätta stället. Det hördes i hennes röst att hon var en människa som verkligen bryr sig om andra, utan tanke på egen vinning. Det var anledningen till att jag senare samma kväll letade upp hennes telefonnummer och ringde henne för att dela med mig av min historia.

Med sju självmordsförsök bakom mig hade jag långsamt börjat ta mig ur den senaste av flera svåra depressioner, men var livrädd för att halka dit igen. Jag var övertygad om att jag inte skulle klara mig levande ur ännu en depression. Min självkänsla och tillit till mig själv var kraftigt skadad av den självdestruktivitet som jag valt att leva i de senaste två åren, samtidigt som min vilja att leva, inte bara överleva, verkligen hade väckts igen.

Jag berättade, utan att censurera mig och Annchristine lyssnade. Sedan gav hon mig den bekräftelse som var så viktig – att jag hade all kapacitet inom mig som jag behövde för att ta mig vidare till att bli lika trygg och stadig i mig själv som jag uttryckt att hon var. Annchristine sa att hon gärna skulle bistå mig om jag ville det. För att tydliggöra – Annchristine påminde mig om att jag inte behöver söka utanför mig själv för att klara av att leva mitt liv på ett harmoniskt sätt. Det var inget ”fel” på mig, jag hade allt inom mig redan. Det kändes sant för mig, även om jag inte då förstod hur det skulle gå till att ta mig vidare till det där livet jag någonstans visste var möjligt att leva. Annchristine valde att se förbi det där som jag var i just då, och istället se den person som jag var innerst inne och hade potential att utvecklas till – en levnadsglad, kärleksfull, kreativ kvinna med massor att bidra med.

Kraften i att bli sedd

Annchristine är en människa som bestämt sig för att se förbi allt det som kan skymma sikten och verkligen se människor för de som de är. För mig var det livsavgörande att bli sedd och att påminnas om vad som var möjligt. Det var allt som behövdes för mig för att kunna bryta den destruktiva cirkeln för gott. Under de dryga tio år som gått sedan dess har jag sett Annchristine möta sin omgivning med samma respekt, jämlikhet och medmänsklig kärlek som hon mötte och möter mig med. Det är inspirerande hur lite som krävs för att bry sig om andra och hur mycket det kan ge. Det visar Annchristine gång på gång genom hur hon väljer att förhålla sig till sin omgivning.

Jag tänker på den unga arbetslösa killen som bara suttit hemma sedan han gått ut skolan och aldrig sökt ett jobb. Av en händelse hamnade han mitt emot Annchristine under en lunch. Hon såg förbi hans tystnad och skygga blick och såg att han hade en så mycket större kapacitet än han själv kunde se just då. De började prata, hon ställde några frågor om vad han var intresserad av och några minuter senare hade hon ordnat en praktikplats åt honom i restaurangen där de just ätit lunch! Idag är han utbildad kock och mycket uppskattad i sitt yrke. Borta är den hukande ryggen och blicken som vek undan – idag går han rak i ryggen, ser folk i ögonen och pratar med stadig röst. Det är svårt att tro att det är samma person!

Ett annat exempel är kvinnan som varit långtidssjukskriven och isolerat sig själv i sitt hus i drygt fyra år. Tack vare att Annchristine peppade kvinnans hyresvärd att kontakta henne och fick möjlighet att prata med kvinnan, fick hon reda på att denna i samarbete med Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen letade efter en praktikplats för att hitta vägen tillbaka till ett vanligt arbetsliv. Annchristine föreslog till hyresvärden att erbjuda en praktikplats på deras gemensamma arbetsplats. Hyresvärlden tyckte det var en bra idé. VDn tillfrågades och tyckte också att det var en bra idé. Sedan erbjöds kvinnan arbetspraktik och hon tackade glatt – Ja! Dagen därpå ordnades en praktikplats genom Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan. Idag tar kvinnan steg för steg för att kunna jobba som vanligt igen. Det visar sig att hon är en tusenkonstnär med enorm potential som nu blommar ut bit för bit*.

En viktig nyckel

Några månader efter vårt första möte deltog jag i ett seminarium Annchristine höll i Vuollerim. Det gav mig insikter som var avgörande för mig. När jag klev in på seminariet den första dagen gjorde jag det som en kvinna som trodde det stod skrivet ”misslyckad sjukskriven självmordskandidat” i pannan och som kände stor skam över sig själv. När jag gick ut från seminariet dag två hade jag sett och stuckit hål på gamla illusionsbilder som varit så verkliga. Det gav mig en helt ny inställning till mig själv och till livet i stort. Den viktigaste nyckeln som Annchristine förmedlat hade verkligen landat in – jag har ett eget val i varje stund! Det är jag själv som väljer hur jag reagerar på det som händer i mitt liv. Det är jag som väljer om jag ska tänka nedvärderande tankar om mig själv dagarna i ända eller om jag istället väljer att se sanna mig.

Insikten om mitt eget val var stark, men det tog rätt lång tid innan jag verkligen på alla plan gillade den. Jag hade byggt upp så stor del av mitt liv på att skylla på andra för att ursäkta hur jag mådde och för hur mitt liv såg ut. Vanan var stark och inrotad och ”vinsten” med att skylla på min omgivning var att slippa ta ansvar för mitt agerande. Den sanna vinsten – att verkligen ta in kraften i mina egna val, som finns där hela tiden, har jag sedan förstått bit för bit. Idag vet jag att det är mitt eget val som gör hela skillnaden hur jag upplever mitt liv.

Det Annchristine har betytt för mig personligen går egentligen inte att beskriva, för det är så stort. Idag vet jag i varje cell i min kropp att jag aldrig mer kan bli deprimerad. Vilken frihet det är! Vad mer – tack vare hennes olika tips kunde jag komma åt en massa talang och kapacitet som jag bara anat, men inte kunnat komma åt tidigare. Dels sånt som jag visste fanns där och dels sånt som jag aldrig kunnat föreställa mig fanns där.

* Personen i exemplet har tagit del av och står bakom texten ovan.

Tillbaka till andra beskriver >>